torsdag den 4. oktober 2012

Vi eksperimenterer med æbler i det salte køkken

Vi eksperimenterer lidt mere med æbler
-         Det salte køkken
Først skal vi smage på forskellige æbler, så vi kan vælge til vores ret.

Vi smager på Belle de Boskop, Aroma, Cox Orange og Elstar


Hvad smager bedst...? måske Elstar... eller Cox Orange




Dejlige friske æbler
Eleverne opfinder deres retter:
Tilføj billedtekst

Grupperne finder ud af hvad der skal bruges til deres gryderet








Vi skal lave en gyderet med æbler

I skal i gruppen vælge en slags kød, grønsager, æbler, krydderier, væske og fyld  - sæt kryds ved det i vælger!

Kød
Grønsager
Kål
Æbler med eller uden skræl
Krydderier
Væske
Fyld
Pølser
Løg
Hvidkål
Cox orange
Hvidløg
Æblemost
Ris
Fasan
Gulerødder
Blomkål
Aroma
Karry

Kartofler
Svinekød/kalvekød
Pastinak

Belle de Boskop
Soya



Selleri

Guldborg
Laurbærblade





Elstar
Timian






Peberkorn






Rosmarin












Hakket svin/kalv, kålpølser og fasan

Alle vores råvarer


Årstidens grønsager


Navnene på dem der er i gruppen:



Hvordan skal de forskellige råvarer skæres ud, med eller uden skræl mm:





Navnet på vores ret:




Hvorfor har vi valgt at bruge disse råvarer til vores ret:



















Vi eksperimenterer lidt mere med æbler
-         Det salte køkken

200 g Kød eller pølser
200 g Grønsager
¼ Kål
2 Æbler
Krydderier
2 kartofler eller 1 dl ris
1,5 dl æblemost



Sådan gør du:
1)         Fjern de yderste blade fra hvidkålen og fjern stokken – Blomkålen brækkes i buketter
2)       Skær grøntsagerne i tern og svits det i olie sammen med  karry, hvis I har valgt Karry
3)       Snit Hvidkålen og svits den med til den falder sammen.  Svits blomkålensbuketterne
4)       Tilsætæblemost, salt, krydderier og kartofler/ris.
5)       Lad kålen simre under låg ca. 15 min. til den er næsten mør.
6)       Skræl æblerne, hvis I ønsker det eller lad skrællen blive på, del dem i både eller skær dem i tern og kom dem i kålen 5 min. inden den er færdig.
7)       Brun kødet på en anden pande eller skær pølserne i tykke skiver og kom dem i gryden.
8)       Kog yderligere 4-5 min. til pølserne er gennemvarme.
9)       Smag til med salt og peber



Smageskema til gryderetter med æbler

Hvad
Smag
Udseende
Konsistens
Vurdering
Gryderet med:
Kød:
Grønsager:
Kål:
Æbler:
Krydderier:
Væske
Sødt
Salt
Surt
Bittert
Umami:



Gryderet med:
Kød:
Grønsager:
Kål:
Æbler:
Krydderier:
Væske
Sødt
Salt
Surt
Bittert
Umami:



Gryderet med:
Kød:
Grønsager:
Kål:
Æbler:
Krydderier:
Væske
Sødt
Salt
Surt
Bittert
Umami:



Gryderet med:
Kød:
Grønsager:
Kål:
Æbler:
Krydderier:
Væske
Sødt
Salt
Surt
Bittert
Umami:




Forers Gryderet med fasan 

Forerst gryderet med hakket svin/kalv

Forerst gryderet med blomkål og kålpølser
Fasan de Cox
Emil, Mark Louis, Keyhon og Sofia har lavet en gryderet med: fasan, gulerødder, hvidkål, Cox orange æbler, hvidløg og æblemost. Vores ret smagte sødt og surt
Pølse namnam
Mikkel, Robert, Julie og Hannibal har lavet en gryderet med kålpølser, gulerødder, selleri, blomkål, Elstar æbler, timian, laurbærblade og æblemost
Saltet æbleret med svine/kalvekød
Mille, Karen, Olivia og Zain har lavet en gryderet med hakket svine/kalvekød, gulerødder, pastinak, hvidkål, Belle de Boskop æbler, timian, laurbærblade og æblemost



Mikkel smager gryderetter







Ingen kommentarer:

Send en kommentar