torsdag den 13. september 2012

Dejlige danske æbler


Æbler æbler ÆBLER æbler  æbler æbler æbler æbler æbler æbler æbler
Der findes forskellige æblesorter bl.a. Gråsten, Filippa, Aroma, Sunrise, Guldborg, Ingrid Marie, Pigeon, og Belle de Boskoop. Sorterne
har forskellige størrelser, former, farver, aroma og smag. Aromaen er æblets duftstoffer, som du kan
lugte. Nogle æbler er røde, andre er helt grønne, men mange æbler har både gule, grønne og røde farver.
Man siger, at æblerne har røde kinder. Æbler bliver modne om sommeren og om efteråret. Æblet har den
bedste aroma, smag og konsistens, når det er modent.
Undersøg og vurder forskellige æblers aroma, smag, konsistens og saftighed. Smagen har 5 grundsmage:
Sødt, surt, salt, bittert og umami. Du smager med tungen og i mundhulen. Konsistensen kan beskrives
som sprød, melet, grynet, fin og grov. Saftigheden kan beskrives som meget eller lidt saftig. Aromaen
kan beskrives som frisk, sødlig og frugtagtig. Lugt først til æblet og vurder dets aroma. Smag på æblet og
vurder smag, konsistens og saftighed.
Æbler i Danmark – en historie
Vildæblet har været kendt i Danmark i flere tusind år. På bopladser fra stenalderen og bronzealderen er
der fundet spor af vildæbler, der var sure æbler. Først i middelalderen begyndte man at dyrke de søde
æbler på klostrene. Æblehaven blev kaldt abildgården. I renæssancen (1500-1650) begyndte Frederik
den 2. at dyrke æbler i slotshaverne. Æblerne blev brugt i madlavningen eller anrettet på store frugtfade.
Senere begyndte man at dyrke æbler i de private haver, og der blev udgivet bøger om havebrug og frugtavl,
så alle kunne lære at dyrke æbler. I dag dyrker man æbler i frugtplantager (til salg i butikker) og i private
haver.
Gamle og nye æblesorter
Gråsten, Skovfoged, Filippa, Bodil Neergaard og Ingrid Marie er gamle danske æblesorter. De er meget forskellige både i form, farve, aroma, smag og konsistens, og de fleste har en kort holdbarhed. Selvom der dyrkes mange æbler i Danmark, importerer vi æbler fra flere lande blandt andet Frankrig, Holland og Brasilien. Fra 1970 blev især to grønne æbler populære. Det amerikanske Golden Delicious og det australske Granny Smith, der har en meget lang holdbarhed, men en ensartet smag.
Dyrkning og sorter
I Danmark dyrkes nogle af de bedste æbler. Det danske klima med kolde vintre og varme somre er godt at dyrke æbler i. Æblerne får en fin aroma og en god smag. Æbletræet blomstrer i maj måned. Bierne bestøver æbleblomsterne, og snart kan man på æbletræet se begyndelse til æblet. I løbet af sommeren udvikles æblet. Det er modent, når stilken let slipper grenen. Plukkes æblet før det er modent, har det ikke den rigtige aroma, smag, konsistens og saftighed.
Spiseæbler og madæbler
I Danmark dyrkes mange forskellige æblesorter. Nogle sorter kaldes spiseæbler. De kan spises lige fra træet fx Elstar. Andre sorter kaldes madæbler fx Belle de Boskoop. De er syrlige og grove, men
giver en god æblesmag, når de tilberedes til forskellige retter som fx æbleflæsk eller æblekage. Tidligere udviklede man nye sorter ved at så kernerne fra æblet. I dag krydser man to sorter fx Golden Delicious og Ingrid Marie, der har en god smag og en lang holdbarhed, og får enny æblesort Elstar.
Æbleproducenter vil gerne haveæblesorter, som giver et stort udbytte og har en lang holdbarhed.
Gråsten
Sort
Smag
Konsistens
udseende




















 
Æblemos:
3 æbler
1 spsk sukker
Fyld:
1 tsk revet ingefær
½ pakke stegt bacon
¼ tsk kanel
1 tsk vanillesukker
1 spsk peberrod
½ dl hakkede mandler
4 knuste markroner
Sådan gør du:
1)        Skræl æblerne
2)        Halver dem og tag kernehuset ud
3)        Skær dem i tern
4)        Kom dem i en gryde og lad det simre i en gryde i 15 min
5)        Tilsæt sukker og lad det simre 5 min mere
6)        Tilsæt dit fyld


Hvad
Smag
Konsistens
Udseende
Hvad kunne man bruge det til?
Æblemos med ingefær




Æblemos med peberrod




Æblemos med vanille




Æblemos med bacon




Æblemos med kanel




Æblemos med mandler




Æblemos med makron











Ingen kommentarer:

Send en kommentar