Æbler æbler ÆBLER
æbler æbler æbler
æbler æbler
æbler æbler
æbler
Der findes
forskellige æblesorter bl.a. Gråsten, Filippa, Aroma, Sunrise, Guldborg, Ingrid
Marie, Pigeon, og Belle de Boskoop. Sorterne
har
forskellige størrelser, former, farver, aroma og smag. Aromaen er æblets
duftstoffer, som du kan
lugte. Nogle
æbler er røde, andre er helt grønne, men mange æbler har både gule, grønne og
røde farver.
Man siger, at
æblerne har røde kinder. Æbler bliver modne om sommeren og om efteråret. Æblet
har den
bedste aroma,
smag og konsistens, når det er modent.
Undersøg og
vurder forskellige æblers aroma, smag, konsistens og saftighed. Smagen har 5
grundsmage:
Sødt, surt,
salt, bittert og umami. Du smager med tungen og i mundhulen. Konsistensen kan
beskrives
som sprød,
melet, grynet, fin og grov. Saftigheden kan beskrives som meget eller lidt
saftig. Aromaen
kan beskrives
som frisk, sødlig og frugtagtig. Lugt først til æblet og vurder dets aroma.
Smag på æblet og
vurder smag, konsistens og
saftighed.
Æbler i Danmark – en historie
Vildæblet har
været kendt i Danmark i flere tusind år. På bopladser fra stenalderen og
bronzealderen er
der fundet
spor af vildæbler, der var sure æbler. Først i middelalderen begyndte man at
dyrke de søde
æbler på
klostrene. Æblehaven blev kaldt abildgården. I renæssancen (1500-1650) begyndte
Frederik
den 2. at
dyrke æbler i slotshaverne. Æblerne blev brugt i madlavningen eller anrettet på
store frugtfade.
Senere
begyndte man at dyrke æbler i de private haver, og der blev udgivet bøger om
havebrug og frugtavl,
så alle kunne
lære at dyrke æbler. I dag dyrker man æbler i frugtplantager (til salg i
butikker) og i private
haver.
Gamle og nye æblesorter
Gråsten,
Skovfoged, Filippa, Bodil Neergaard og Ingrid Marie er gamle danske æblesorter.
De er meget forskellige både i form, farve, aroma, smag og konsistens, og de
fleste har en kort holdbarhed. Selvom der dyrkes mange æbler i Danmark,
importerer vi æbler fra flere lande blandt andet Frankrig, Holland og
Brasilien. Fra 1970 blev især to grønne æbler populære. Det amerikanske Golden
Delicious og det australske Granny Smith, der har en meget lang holdbarhed, men
en ensartet smag.
Dyrkning og sorter
I Danmark
dyrkes nogle af de bedste æbler. Det danske klima med kolde vintre og varme
somre er godt at dyrke æbler i. Æblerne får en fin aroma og en god smag.
Æbletræet blomstrer i maj måned. Bierne bestøver æbleblomsterne, og snart kan
man på æbletræet se begyndelse til æblet. I løbet af sommeren udvikles æblet. Det
er modent, når stilken let slipper grenen. Plukkes æblet før det er modent, har
det ikke den rigtige aroma, smag, konsistens og saftighed.
Spiseæbler og madæbler
I Danmark
dyrkes mange forskellige æblesorter. Nogle sorter kaldes spiseæbler. De kan
spises lige fra træet fx Elstar. Andre sorter kaldes madæbler fx Belle de
Boskoop. De er syrlige og grove, men
giver en god æblesmag,
når de tilberedes til forskellige retter som fx æbleflæsk eller æblekage. Tidligere
udviklede man nye sorter ved at så kernerne fra æblet. I dag krydser man to
sorter fx Golden Delicious og Ingrid Marie, der har en god smag og en lang
holdbarhed, og får enny æblesort Elstar.
Æbleproducenter
vil gerne haveæblesorter, som giver et stort udbytte og har en lang holdbarhed.
Gråsten
Sort
|
Smag
|
Konsistens
|
udseende
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Æblemos:
3 æbler
1 spsk sukker
Fyld:
1 tsk revet ingefær
½ pakke stegt bacon
¼ tsk kanel
1 tsk vanillesukker
1 spsk peberrod
½ dl hakkede mandler
4 knuste markroner
Sådan gør du:
1)
Skræl æblerne
2)
Halver dem og tag kernehuset ud
3)
Skær dem i tern
4)
Kom dem i en gryde og lad det
simre i en gryde i 15 min
5)
Tilsæt sukker og lad det simre
5 min mere
6)
Tilsæt dit fyld

Hvad
|
Smag
|
Konsistens
|
Udseende
|
Hvad
kunne man bruge det til?
|
Æblemos
med ingefær
|
|
|
|
|
Æblemos
med peberrod
|
|
|
|
|
Æblemos
med vanille
|
|
|
|
|
Æblemos
med bacon
|
|
|
|
|
Æblemos
med kanel
|
|
|
|
|
Æblemos
med mandler
|
|
|
|
|
Æblemos
med makron
|
|
|
|
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar